Eelmisel korral rääkisime, mis on tsöliaakia ja millised võivad olla tunnused. Siin on nüüd ka lubatud jätkulugu, kuidas gluteenitalumatustsöliaakiat diagnoosida, kuidas ravida ning milliseks võivad kujuneda tagajärjed, kui tsöliaakia ravimata jätta. Uskuge mind, tagajärjed on hirmutavad!

Diagnoosimine

Tsöliaakiat saab kahtluste korral diagnoosida.  Lisaks saab ka teha testi, millega määratakse, kas esineb geneetilist soodumust tsöliaakiale. Protseduur selle testi tegemiseks on lihtne. Geenitestid.ee pakub võimalust tellida testi tarvikud endale koju. Postiga saabuvate tarvikute ja juhendi abil saab endalt hõlpsasti ise võtta vajaliku põse kaapeproovi. Proov, tuleb  postiga laborisse saata ja vastus saabub mõne nädala pärast. Kui tsöliaakiaga seotud geenivariatsioone ei leita, siis on tsöliaakia esinemine äärmiselt ebatõenäoline.

Kui aga tunnused ja kahtlus on olemas, siis aitab tsöliaakia diagnoosimiseks vereproov või peensoole biopsia. Sarnaste tunnustega on mitmeid haigusi, mida võib ise kergesti  segi ajada tsöliaakiaga. Peensoole biopsiat peetakse kõige täpsemaks meetodiks tsöliaakia diagnoosimisel. Selleks võetakse endoskoopia vältel limaskestast proovid. Tihti võetakse mitu proovi, et saada väga täpne vastus.

Ravivõimalused

Ainus võimalus on hoiduda kõikidest toodetest, mis sisaldavad gluteeni ja seda terveks eluks. See on efektiivseim ravivõimalus, mis laseb sooltel paraneda ning dieedi jälgimisel kaovad ka sümptomid.

Patsiendid peaksid end igakülgselt harima ja kaaluma võimalust tarbida kvalifitseeritud dieettoitu. Poodides on palju tooteid, milles võib olla peidetud gluteeni, seega on valik tavatoodete seast küllaltki keerukas.

Õige toitumise eiramine võib kaasa tuua haigusnähtude ägenemise. Poelettidel on suur valik tooteid, millel on kiri gluteenivaba. Tihti tähendab see seda, et tootes on väga väike kogus gluteeni, kuid ei puudu täielikult. Regulatsioonid, mis puudutavad etikettidel esitatavat gluteeni infot, varieeruvad riigiti väga palju, seega tasub patsientidel olla ettevaatlik.

Üldised juhised gluteenivaba dieedi puhul:

  • Hoidu järgmistest toiduainetest – nisu, rukis, kliid, rikastatud jahu, oder (müslid, leib, pasta, krutoonid, kreekerid, koogid, küpsised…).gluteenitalumatus
  • Hoidu õllest ja teraviljapõhisest alkoholist.
  • Väldi kaera. Kaer võib olla saastunud nisuosakestega. Mõnel juhul on väikestes kogustes kaera lubatud.
  • Ole ettevaatlik töödeldud toiduga, kuna need võivad sisaldada gluteeni. (konserveeritud supid, salati kastmed, ketsupid jne)
  • Loe alati toodete etikettidelt koostisosi. Tootjad on kohustatud pakkuma informatsiooni.
  • Väldi piima ja piimatooteid, kuna tihti on tsöliaakiaga inimestel, kes ei ole jälginud õiget dieeti, ka laktoositalumatus. Gluteenivaba dieeti pidades võib vaikselt hakata taas  ka piimatooteid tarbima.
  • Teised teraviljad nagu mais, hirss ja riis on ohutud ning neid võib tarbida.

Soovituslik on võtta vitamiine ja toidulisandeid, et vältida tsöliaakiast tingitud vitamiinide ja mineraalainete puudujääke.

Ravimata tsöliaakia tagajärjed

Ravimata tsöliaakia võib viia vähi tekkeni. Uuringud on näidanud, et tsöliaakia on seotud lümfoomi ja teiste vähi vormidega, eriti adenokartsinoomiga peensooles.

Tüsistusteks võivad olla ka soole haavandid. Kui patsient oma probleemidega ei tegele, siis võib elukvaliteet tõsiselt kannatada.

Tsöliaakia on Euroopa riikides ja USAs üsna levinud. Siiski haigust alahinnatakse, kuna paljudel patsientidel pole sümptomeid või on neid vähe. Ajapikku aga võib haigus süveneda ja hilisemas eas hullemaks minna.

Testi, mis hindab geneetilist soodumust tsöliaakiale, saate tellida SIIT

 

 

Kasutatud kirjandus:

  1. “Treatment of Celiac Disease and Gluten-Related Disorders – Gluten-Free Lifestyle”. The Celiac Sprue Association. Accessed November 12th 2013.
  2. “Learn about the symptoms of celiac disease” The University of Chicago Celiac Disease Center. Accessed November 12th 2013.
  3. “The GF Diet – What Not to Eat” The Canadian Celiac Association. Accessed November 12th 2013.
  4. Catassi C, Bearzi I, Holmes GK. “Association of celiac disease and intestinal lymphomas and other cancers.”Gastroenterology. 2005 Apr;128(4 Suppl 1):S79-86. Accessed November 12th 2013.

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS
Share →

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

13 + one =

Print
Close