piimatooted laktoositalumatus

Viimasel ajal räägitakse palju piima sobimatusest meie kehale. Tõsi on see, et laktoositalumatuse protsent on Eesti elanike seas väga suur. Keskmiselt 20 – 30% kannatab primaarse ehk geneetilise laktoositalumatuse all. Samas ei tohiks ennatlikult piimatooteid oma menüüst eemaldada. Esmalt peaks olema täiesti veendunud, et laktoositalumatus esineb, sest piimas sisalduvad toitained on meie kehale väga olulised.

Laktoositalumatuse korral ei suuda organism piisavalt laktaasi toota. Laktaas on ensüüm, mille ülesanne on lõhustada piimasuhkrut ehk laktoosi. Tavaliselt tunnevad patsiendid kõhupuhitust, kõhugaase ja kõhulahtisust peale piima joomist.

Sümptomid võivad vahelduda kergest ebamugavustundest tõsiste vaevusteni. Kõik oleneb sellest, kui palju laktaasi keha toodab ning missuguseid piimatooteid  ja millises ulatuses tarbida.

Sümptomid

Üldiselt esinevad laktoositalumatuse all kannataval inimesel sümptomid pärast piima või piimatoodete tarbimist.

 • Kõhupuhitus – liigselt gaase soolestikus
 • Kõhulahtisus – tund või kaks peale laktoosi tarbimist tunneb inimene kiiret vajadust tualetti külastada
 • Tursunud tunne
 • Kõhuvalu ja valud alakehas
 • Kõhukorin
 • Iiveldus
 • Dehüdratsioon – kui sümptomid on tõsised

Laktoositalumatuse põhjused

Laktoos on piimas leiduv suhkur. Laktaas on aga  ensüüm, mis lagundab peensooles laktoosi. Laktoositalumatuse all kannatavatel inimestel ei toodeta kehas piisavalt laktaasi.  Vajaliku laktaasi koguse korral lõhustatakse laktoos glükoosiks ja galaktoosiks, mis seejärel imenduvad vereringesse.  Neil, kellel on madal laktaasi tase, laktoos ei lõhustu ja ei imendu vereringesse, selle asemel liigub see jämesoolde. Bakterid sooles reageerivad laktoosile ning vallandavad sümptomid.

4  laktoositalumatuse tüüpi

Primaarne laktoositalumatus – Geneetiliselt päritud. Kõige levinum variant ja tavaliselt areneb välja 20-ndaks eluaastaks. Tihti juhtub see siis, kui beebit võõrutatakse piimast, et ta hakkaks sööma tahket toitu. Ehkki laktaasi tase hakkab langema varajases eas, võib see võtta mitmeid aastaid, enne kui laktoositalumatuse sümptomid välja arenevad.

Sekundaarne laktoositalumatus – probleem peensoolega, mille tulemusel toodetakse ebapiisaval määral laktaasi. Põhjusteks võivad olla kas soole operatsioon, Crohni tõbi, kemoteraapia, tsöliaakia, gastroenteriit või haavandiline koliit.

Kaasasündinud laktoositalumatus – Inimene sünnib harva esineva geneetilise mutatsiooniga, mis tähendab väga vähest laktaasi tootmist või üldse mitte. See on päritud vanematelt.

Perekondlik laktoositalumatus – laktaasi tootmine on korras, kuid laktaas ei tee oma tööd. Laktoosi ei lõhustata glükoosiks ja galaktoosiks. Kõnealune probleem on samuti vanematelt päritud.

Kuna teema on levinud ja paljudele inimestele mureks, siis on ka meie järgmine blogipostitus pühendatud laktoositalumatusele. Järgmisel korral saate teada, mis on laktoositalumatuse riskifaktorid ning kuidas talumatust diagnoosida ja ravida.

KUI KAHTLUSTAD LAKTOOSITALUMATUST, SIIS TELLI TEST SIIT

Share and Enjoy

 • Facebook
 • Twitter
 • Delicious
 • LinkedIn
 • StumbleUpon
 • Add to favorites
 • Email
 • RSS
Share →

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

three × three =

Print
Close