KehakaalKas teadsid, et meie kehakaalu mõjutavad ka soolemikroobid? Geenidest tulenevalt oleme kas paksud või peenikesed, kuid lisaks on uuringud tõestanud, et geenid kujundavad ka seda, mis mikroobid meie kehas vohavad. Teadlased avastasid väga spetsiifilise, vähetuntud bakterite perekonna, mis on päritav ning enam levinud indiviidide seas, kellel madal kehakaal.

Uuringute käigus siirdati mikroobid ka hiirtele ning tulemus näitab, et need kaitsevad kaalu tõusu eest. Uus info võib tulevikus teed sillutada probiootilistele teraapiatele, mille eesmärk oleks vähendada ülekaaluga seotud haiguste riski.

Ühes kaksikute seas läbiviidud uuringus järjestati mikroobide geenid, mis leiti rohkem kui 1000 valimis olnud kaksiku väljaheite proovist. Kindlat tüüpi mikroobide rohkus oli sarnasem neil kaksikutel, kellel on 100%  sarnased geenid, kui neil, kes pole identsed kaksikud ja jagavad vaid pooli sarnaseid geene. See uuring tõestab seda, et geenid mõjutavad soolemikroobide koosseisu.

Bakteri tüüp, mille rohkus on kõige tugevamalt geenide poolt mõjutatud, on hiljuti avastatud bakterite perekond, mida nimetatakse „Christensenellaceae“.  Selle bakterite perekonna liikmed olid veel rikkalikumalt esindatud inimestes, kellel väiksem kehakaal. Hiirte peal tehtud uuring kinnitab, et antud bakterite koguse suurendamine aitab hoiduda ülekaalust või vähendada kehakaalu.

Kaksikud on olnud suureks abiks nende seoste paljastamisel. Siiski soovitakse läbi viia veel  ulatuslikumaid uuringuid. UK-s on sellest kujunenud väga suur projekt, kus inimestel on võimalus kaasa lüüa (www.britishgut.org).

Soolemikroobide rohkuse varieerumist on siiani põhjendatud läbi toitumise, keskkonna ja elustiili. See on esimene uuring, mis püüab väita, et kindlat tüüpi soolemikroobid on päritavad. Tulemused on kindlasti tulevikus abiks haiguste ärahoidmisel ja ennetamisel.

http://www.sciencedaily.com/releases/2014/11/141106132204.htm

 

 KUI SOOVID TEADA, KUIDAS GEENID SINU KEHAKAALU MÕJUTAVAD, SIIS TUTVU LÄHEMALT SIIN

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS
Share →

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

two − 1 =

Print
Close