kaalulangetamine Täna on kolmapäev, 18. veebruar ning aastavahetusest, kus kindlasti paljud meist andsid lubaduse kaalu kaotada, on poolteist kuud möödas. Kuidas siis kaalukaotusega läheb? Väljakutse on ju igati raske, kes suudaks lihtsa vaevaga loobuda kreemikoogikestest, õhtustest näksimistest ja rammusatest praadidest? Samuti on üksi ju raske võidelda ning tihti võetakse elukaaslane kampa, koos ju palju kergem. Nii tõesti arvatakse, aga mis on tegelikkus? Plaan koos kaalu kaotada võib saada tagasilöögi, kuna hiljutine uuring näitab, et paarid küll peavad dieeti koos, kuid üks paarilistest võib suure tõenäosusega ebaõnnestuda.

Läbiviidud uuringus vaadeldi, millised on indiviidide ja paaride toitumisharjumused ning kui palju enesedistsipliini neil on, et kontrollida oma toidu kogust. Inimeste kaal ei tule kindlasti mitte üksikutest pühadesöömingutest, vaid igapäevastest toitumisharjumustest ja söödud kogustest. Inimestelt küsiti erinevaid küsimusi, kus paluti hinnata, kuivõrd nad väitega on nõus, nagu näiteks „Kui ma olen väljas söömas, siis sõbrad mõjutavad otsuseid, kui palju ja mida süüa“ ning „ Ma tunnen end kindlana jättes taldrikule toitu, kui tunnen, et serveeritud kogus on liiga suur“. See küsitlus annab ülevaate sellest, mida nad ise usuvad, kui ka selles, mis saab siis, kui keegi teine on mõjutajana  kõrval.

See küsitluse osa annab kinnitust, et naised on vähem kindlamad oma võimes kontrollida portsjoneid, kui mehed. Naised süüdistavad ettepandud portsjoni suurust. Uurijad kahtlustavad , et  naised lihtsalt on rohkem mures oma kaalu pärast, kui mehed.

Dieedi pidamine koos paarilisega

Uuringus oli 50 ülekaalulist paari, kes andsid aastavahetusel lubaduse kaalu kaotada. Tulemus näitas seda, et mida rohkem üks kaaslastest suudab kaalu langetada ning on edukas oma eesmärkide täitmisel, seda ebakindlamaks muutub teine kaaslane oma eesmärgi saavutamisel.

Veel enam, kui läheb kaalu võrdlemiseks, on see naisele lausa masendav. Mehed langetavad kaalu kiiremini ning see ei tule ka nii kiirelt tagasi, kui naistel. See tuleneb sellest, et meestel on rohkem muskleid, mis aitavad põletada kaloreid ja kiirendada ainevahetust.

Ühe partneri edu võib suhtesse ka kiilu lüüa ning tekitada mitmeid suhteprobleeme, pannes proovile selle tugevuse.  Uuring tõestab, et paariline, kes on saavutanud edu, võib hakata teiselt poolelt samuti nõudma tervislikke eluviise, tekitades tunde, et teda ei toetata ning suhe on ohustatud. Olukord võib kaasa tuua kritiseerivad kommentaarid, huvipuuduse üksteise vastu ja palju muud.

Muutus ühe partneri elustiilis mõjutab koostoimimist. Kui paarilised otsustavad kaalu langetada eraldi või koos, on oluline olla toetav ilma tundeta, et ollakse ohustatud teise poole muudatustest. Paarid, kes otsustavad koos dieeti pidada, peaksid tegema ühiseid otsuseid, mis toiduaineid osta ning aidata üksteisel kaalu langetada. Arvestada tuleb kindlasti erinevustega, mis nii või naa esile kerkivad.

 

 KUI SOOVID KAALU LANGETADA OMA GENEETILIST ERIPÄRA ARVESTADES, TELLI GEENITEST  SIIT

 

Kasutatud kirjandus:

http://www.medicaldaily.com/weight-loss-challenge-why-diet-plans-your-significant-other-are-never-good-idea-314514

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS
Tagged with →  
Share →

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

four × four =

Print
Close