Lubadustega „Uuel aperson-woman-eyes-faceastal teen rohkem trenni“, hakkan tervislikumalt toituma“, on kõik meist kokku puutunud. Soov muuta iseennast ning vanu harjumusi kerkib just esile aasta alguses.

USA teadlased avastasid, et palju  tulemuslikum viis endale antud lubatuste saavutamiseks, on nende esitamine küsimustena. Lubaduse, et hakkan uuel aastal rohkem trenni tegema võiks sõnastada hoopis nii: „Kas ma hakkan trenni tegema?“- jah või ei. Journal of Consumer Psychology avaldas, et selline  lähenemine võiks olla palju tõhusam.

Mitmed USA ülikoolid on 40 aasta jooksul viinud läbi uuringuid, kuidas küsimuste formuleerimise efekt mõjutab edaspidi tehtavaid otsuseid. Selgus, et küsimuse esitamine endale, aitab paremini hoida püstitatud eesmärki.

Üks  uurimustöö autoreid David Srpott, usub, et küsimuste esitamine iseendale või teistele omab psühholoogilist efekti, mis mõjutab otseselt käitumist. Kõige lihtsamini sõnastab ta oma seisukoha nii, et kui küsida inimese käest tema tuleviku plaanide suhtes, on tõenäosus suurem, et  ta teatud korrektuure oma käitumises seetõttu ka teeb. Läbiviidud uurimusest selgus, et efekt tuli kõige paremini välja juhul, kui küsimustele vastati elektrooniliselt või kirjalikult paberil. Nii määratleti oma soov ning võimalikkus selle saavutamiseks, kuid ei pandud väga täpset ajapiiri.

Teatud küsimused julgustavad inimesi aktsepteerima sotsiaalseid norme. Parim näide on küsimus: „Kas sa sorteerid prügi?“ Sel juhul mõtleb vastaja positiivsetele aspektidele, mis muutusega kaasnevad. Näiteks on prügi sorteerimine kasulik keskkonnale ning tegevust tehes tuntakse end parema inimesena. Veel  mõeldakse ka selle, et mis siis saab kui nii ei toimita. Seetõttu mõjutavad otsust negatiivsed kaasnevad aspektid ja pigem soovitakse teha head, mis toob kaasa positiivsemad emotsioonid. Samas ergutavad negatiivsed ideed käitumist muutma.

Seega 2016.aastaks jaatavate lubatuse andmisel asemel, esita endale realistlik küsimus: Kas ma hakkan tervislikumalt toituma? Kas ma muudan oma senist eluviisi?

Hea enesetunne on see, mida me kõik soovime.  Esitage endale küsimus ning proovime koos alustada uut teekonda.  See on hea võimalus alustada tervislikuma eluviisiga ning muuta keha veelgi õnnelikumaks.

Geenitestid aitavad lubadustele vastata jaatavalt. Tellides geenitesti aasta alguses kasuta koodi UUSAASTA
– nii maksad 50% hinnast kohe ja ülejäänud pool siis, kui test on juba valmis.

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS
Share →

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

three × four =

Print
Close