Me kõik oleme erinevad ning seetõttu ei saa kõigile sobida ka  samad toitumissoovitused. Mis ühel on andnud häid tulemusi, ei pruugi üldse sobida teisele. See aga ei tähenda, et viga oleks otseselt dieedis, vaid tähelepanu tuleks pöörata just ainevahetuslikele ja geneetilistele eripäradele. Juba ammu on teadlased leidnud, et erinevad dieedisoovitused, mis proovivad läheneda kõigile inimestele sarnaselt, ei olegi tegelikult üheselt sobilikud. 2015. aasta lõpul avaldatud teadusuuringus (November 14, 2015 PLOS ONE)demonstreerisid  Toronto Ülikooli teadlased, et geenitestide järgi antud spetsiifilised toitumissoovitused mõjuvad paremini kui üldised.

Toitumissoovitused ja uuringud

toitumissoovitused, geenid

Geenid ja toitumissoovitused

Uurijad kogusid  informatsiooni 138 inimeselt nende kofeiini, naatriumi, vitamiin C ja suhkrute tarbimise kohta. Selleks, et kontrollida, kuidas antud toitumissoovitused erinevalt mõjuvad,  jagati inimesed kahte gruppi. Ühele grupile anti soovitusi, mis põhinesid nende geneetilistel tulemustel. Teisele grupile anti uuritavaid näitajaid puudutavad üldised soovitused.

Teadlased märkasid suuremaid muutuseid selles grupis, kus toitumissoovitused põhinesid geneetikal. Näiteks osutus edukaks soovitus vähendada soola tarbimist. Inimesed, keda informeeriti, et neil on olemas geenivariatsioon, mis on seotud soola tarbimise ja kõrgenenud vererõhuga, vähendasid märkimisväärselt rohkem soola tarbimist.

Ka Itaalia ülikooli teadlased on samuti läbi viinud mitmeid katseid, mis näitavad, et geneetilise info lahti mõtestamine on oluline. Leiti, et mitte ainult ei ole võimalik koostada efektiivseid toitumissoovitusi, vaid  saab ennetada ka mitmeid haiguseid.

Trieste University teadlased usuvad, et tuleb uurida erinevate maitse-eelistuste põhjuseid ning seeläbi leida toitumissoovitused, mis võtavad neid eripärasid arvesse. Nende arvates on oluline uurida tervet genoomi ning nii välja selgitada, millised on need spetsiifilised geenid, mis mõjutavad inimeste maitsemeeli ja toidu eelistusi.

Teadustöö käigus viidi läbi ka katse, kus testiti 19 erineva geeni mõju dieedile. Katses osales 191 ülekaalulist, kes soovisid langetada kaalu. Ka nemad jagati kahte gruppi, kus ühele anti soovitusi, mis põhinesid geneetikal ja teisele grupile mitte. Mõlemale grupile kehtestati dieet, mille päevast kalorsust vähendati 600 võrra. Näiteks koostati inimestele, kelle geneetiline profiil näitas kehvemat lipiidide ainevahetus, väiksema rasvasisaldusega dieet. Kogu kalorsus dieedis jäi samaks, mis teistelgi, kuid see kombineeriti ümber arvestades, et dieedis peaks olema vähem rasvarikkaid toiduaineid.

Katse lõppedes tulid esile silmnähtavad muutused. Inimesed, kes said geneetikal põhinevaid toitumissoovitusi, kaotasid 33% rohkem kaalu kui teised. Lisaks salenes terve keha ning vähenes keha üldine rasvaprotsent.

Uuringust selgus ka, et  maitse eelistused on oluline mõjutegur toidu  valiku tegemisel. Mingi toidu eelistamine teisele ei ole lihtsal soov, vaid sellel on teaduslik põhjus. Katsed näitasid, et inimesed, kes peamiselt eelistavad rasvarikkaid toiduained, on hoopis teistsuguste söömisharjumustega. Selline info on aga väga oluline toitumissoovituste koostamisel. Personaalsete vajaduste ja geneetika arvestamine avab uued võimalused tõhusate individuaalsete menüüde koostamisel.

Teadlased usuvad, et valdkond on põnev ning pidevalt tuleb juurde aina uusi nüansse, mis seonduvad geneetika ja toitumissoovitustega. Lisaks usutakse, et aastaks 2020 on see peamine viis, kuidas leitakse inimestele kõige sobilikumad toitumissoovitused, mis annavad ka  oodatud tulemusi ning võitlevad aina suureneva ülekaalulisuse ja südamehaigustega seotud probleemidega maailmas.

Veel põnevat lugemist geenidest  SIIN ja SIIN.

 

News Medical(2014). “Personalized dietary advice based on person`s genetic makeup improves eating habits”. Kättesaadav: http://www.news-medical.net/news/20141121/Personalized-dietary-advice-based-on-persons-genetic-makeup-improves-eating-habits.aspx

European Society of Human Genetics( ESHG).(2014) “Revolutionizing diets, improving health with discovery of new genes involved in food preferances”. Science Dailiy

Kättesaadav https://www.sciencedaily.com/releases/2014/06/140601201954.htm

 

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS
Tagged with →  
Share →

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

six + 7 =

Print
Close